Allmänna tips och råd inför vallning

 1. Använd helst vallajärn. Strykjärn har ojämn termostat.
 2. Håll alltid vallajärnet i rörelse.
 3. Aktivera belaget före glidvallning genom att borsta lite lätt i åkriktningen med en fin stålborste eller mässingborste. Var lätt på handen vid användning av en fin stålborste.
 4. Borstning efter sickling görs oftast för lite. Borsta lite till trots att du känner dig nöjd.
 5. Enda gången ni använder Wax Remover är för rengöring av skidans fästvallazon och ovansida. Wax Remover används aldrig på skidans glidytor.
 6. Skidans glidytor mår bra av att rengöras ibland. Använd då ett mjukt paraffin så som SKIGO Soft och så värm in med vallajärn. Sickla sedan medans glidvallparaffinet fortfarande är varmt. Efter detta behöver glidytorna kallna för att sedan borstas ur som efter ett vanligt glidparaffin.
 7. Vid kalla förhållanden rekommenderas skidornas belag att ha en fin struktur I belaget och vid varma förhållanden en grövre struktur.
 8. Vid vallning med klister bör fästzonen kortas med 3-4 cm.
 9. Kom ihåg: Övning ger färdighet! Prova lite olika vallningsalternativ på träning så att du vet att det fungerar vid eventuell tävling.
 10. När du ställer undan skidorna för förvaring vid säsongens slut eller under ett längre uppehåll rekommenderar vi att ALLTID lägga på ett lager glidparaffin på skidans glidytor utan att sickla av, det håller belaget rent och fräscht till nästa gång.
 11. Sköt om dina skidor så att du alltid får ut mesta möjliga av dem.